Questions

Command a squadron of spaceships
User avatar
qwas
Posts: 350
Joined: Thu Apr 14, 2005 6:00 pm
Location: London, UK
Contact:

Questions

Post by qwas » Thu Nov 03, 2005 8:11 pm

If I make or download a custom ship, can a non-human squadron (enemy or ally) use those ships?

Also:

What's the point of having Command Centres? What does it give to the ship?
Proud member of Seans forum since 14th April 2005. 1 year and still counting.
Now to spam those 30 messages to get into 3rd place in post count. :D

I'd like to buy your soul please.
http://www.mindistortion.net/iwantyours ... lex_Rider2

User avatar
Fuzzy Wonky
Posts: 137
Joined: Sat Jul 23, 2005 9:15 am
Location: Beyond human imagination

Re: Questions

Post by Fuzzy Wonky » Thu Nov 03, 2005 9:59 pm

qwas wrote:If I make or download a custom ship, can a non-human squadron (enemy or ally) use those ships?


Non-humans can use everything... and they do...:twisted: :twisted:

More seriously: custom ships can only be used by your squadron (viz. for your personal ship and your wingmates' ones) provided you select a custom ship for each of them of course. Other squadrons (enemy or ally) always use standard ships.

qwas wrote:What's the point of having Command Centres? What does it give to the ship?


You NEED at least one Command Centre to stay alive. As soon as you don't have an more CC, you're destroyed (and dead unless you have either ejected or hyperspaced).
When they hit you, missils turn your components (first shields, then internal ones) into rubbish... until the last one of your CC is destroyed. At this very moment, your ship also is destroyed (that's the reason why good ships have several CC...).
Each turn the program checks whether you still have at least one operational CC. Thus, if you try and use a ship that has no CC at all (a custom ship of your own that you designed without any CC), you will be allowed to play the very first turn and then the first time you click "End Turn", your ship will be found not having at least one CC and it will be destroyed (and your commander as well).
Last edited by Fuzzy Wonky on Fri Nov 04, 2005 12:02 am, edited 2 times in total.
-- NEITHER FOR NOR AGAINST (quite the reverse!) --
LIFE'S A TRAP. WE WON'T GET OUT OF IT ALIVE!

User avatar
Bob Janova
Posts: 84
Joined: Fri Oct 28, 2005 3:21 pm

Post by Bob Janova » Thu Nov 03, 2005 10:50 pm

Although, of course, even if you have two yellow front shields and three command centres, sometimes one missile hit will kill you :evil: ...

But yeah, you should always have at least two command centres in any custom ship, imho, because otherwise unless you eject every time you see a missile you are going to die to a lucky shot one of these days ...

User avatar
qwas
Posts: 350
Joined: Thu Apr 14, 2005 6:00 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by qwas » Fri Nov 04, 2005 8:06 am

Command Centres, Is it true that all starndard ships only have 1?
Proud member of Seans forum since 14th April 2005. 1 year and still counting.
Now to spam those 30 messages to get into 3rd place in post count. :D

I'd like to buy your soul please.
http://www.mindistortion.net/iwantyours ... lex_Rider2

User avatar
Fuzzy Wonky
Posts: 137
Joined: Sat Jul 23, 2005 9:15 am
Location: Beyond human imagination

Post by Fuzzy Wonky » Fri Nov 04, 2005 12:45 pm

qwas wrote:Command Centres, Is it true that all starndard ships only have 1?


No, and you can easily check this out: you click File then Design ships then the grey Ships index. There are 52 different standard combat ships. 22 of them have 1 CC, 30 have 2 CC.
A starbase (super) has 8...
-- NEITHER FOR NOR AGAINST (quite the reverse!) --
LIFE'S A TRAP. WE WON'T GET OUT OF IT ALIVE!

User avatar
qwas
Posts: 350
Joined: Thu Apr 14, 2005 6:00 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by qwas » Fri Nov 04, 2005 3:33 pm

OK
Proud member of Seans forum since 14th April 2005. 1 year and still counting.
Now to spam those 30 messages to get into 3rd place in post count. :D

I'd like to buy your soul please.
http://www.mindistortion.net/iwantyours ... lex_Rider2

User avatar
Steve!
Posts: 151
Joined: Sat Sep 25, 2004 6:05 pm
Location: UK

Post by Steve! » Fri Nov 04, 2005 6:30 pm

The game checks for command centres on missile hit, not on a turn by turn basis

User avatar
socks
Posts: 28
Joined: Tue Oct 11, 2005 11:13 pm

Post by socks » Fri Nov 04, 2005 6:35 pm

i would aim for a couple of command centres, to allow for emergencies on your rise to the top - and if you ever lose all your shields, its probably time to get busy with the hyperspace

maybe when you are approaching all yellow shields you should ever think about having just one.

User avatar
qwas
Posts: 350
Joined: Thu Apr 14, 2005 6:00 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by qwas » Fri Nov 04, 2005 6:44 pm

OK, thanks alot
Proud member of Seans forum since 14th April 2005. 1 year and still counting.
Now to spam those 30 messages to get into 3rd place in post count. :D

I'd like to buy your soul please.
http://www.mindistortion.net/iwantyours ... lex_Rider2

User avatar
Old Man Johnson
Posts: 541
Joined: Thu Dec 30, 2004 6:38 am
Location: Santa Rosa, CA
Contact:

Post by Old Man Johnson » Sat Nov 05, 2005 5:50 am

Steve is right; you won't die when you hit End Turn, you'll die when a missile hits you. Even if you have 8 Super Shields on each side.
My webcomic:
Image

User avatar
Fuzzy Wonky
Posts: 137
Joined: Sat Jul 23, 2005 9:15 am
Location: Beyond human imagination

Re: Questions

Post by Fuzzy Wonky » Sat Nov 05, 2005 3:09 pm

Fuzzy Wonky wrote:Each turn the program checks whether you still have at least one operational CC. Thus, if you try and use a ship that has no CC at all (a custom ship of your own that you designed without any CC), you will be allowed to play the very first turn and then the first time you click "End Turn", your ship will be found not having at least one CC and it will be destroyed (and your commander as well).

Should have checked this out by myself before writing... :oops: :oops: (think I've read all this before in a thread). Actually I just tried to design a custom ship WITHOUT any CC and the program didn't accept it. A window popped out which said: "You must have at least one command unit." :!:
Steve's remark must be right... Well, at least I guess. Seems logical anyhow...

Just this once you'd better not borrow... you know what! :wink:
-- NEITHER FOR NOR AGAINST (quite the reverse!) --
LIFE'S A TRAP. WE WON'T GET OUT OF IT ALIVE!

User avatar
qwas
Posts: 350
Joined: Thu Apr 14, 2005 6:00 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by qwas » Sat Nov 05, 2005 3:24 pm

I tried that to.
Proud member of Seans forum since 14th April 2005. 1 year and still counting.
Now to spam those 30 messages to get into 3rd place in post count. :D

I'd like to buy your soul please.
http://www.mindistortion.net/iwantyours ... lex_Rider2

User avatar
Old Man Johnson
Posts: 541
Joined: Thu Dec 30, 2004 6:38 am
Location: Santa Rosa, CA
Contact:

Post by Old Man Johnson » Mon Nov 07, 2005 4:27 am

To build a ship without a command center, fill up one of the sides and then move your command center there--it will go away. Then you can do whatever you want.
My webcomic:
Image

User avatar
qwas
Posts: 350
Joined: Thu Apr 14, 2005 6:00 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by qwas » Mon Nov 07, 2005 5:53 pm

lol but you cant fly the ship then
Proud member of Seans forum since 14th April 2005. 1 year and still counting.
Now to spam those 30 messages to get into 3rd place in post count. :D

I'd like to buy your soul please.
http://www.mindistortion.net/iwantyours ... lex_Rider2

User avatar
Old Man Johnson
Posts: 541
Joined: Thu Dec 30, 2004 6:38 am
Location: Santa Rosa, CA
Contact:

Post by Old Man Johnson » Tue Nov 08, 2005 3:51 am

Yeah, you can.
My webcomic:
Image

Post Reply